WMAP zakończył misję
7 października 2010, 10:52Po dziewięciu latach pracy amerykańska misja dokładnego pomiaru kosmicznego promieniowania tła dobiegła końca. Zgromadzone dane pozwolą zweryfikować i poprawić wiele teorii i modeli kosmologicznych. Ale praca się nie kończy.
Życie powstało w glinie?
8 lutego 2011, 17:52Fizycy z uniwersytetów Harvarda, Princeton i Brandeis stworzyli półprzepuszczalne pęcherzyki z gliny. Wykazali w ten sposób, że tego typu gliniane "pojemniki" mogły być idealnymi miejscami, w których powstawały złożone molekuły organiczne.
Wstrzykiwalny implant przy uszkodzeniach krążków międzykręgowych
19 maja 2011, 15:32Brytyjscy badacze zaproponowali rozwiązanie, które przyniesie wielką ulgę osobom cierpiącym na chroniczne bóle pleców. Ponieważ często są one spowodowane degeneracją krążków międzykręgowych, będzie można zastosować wstrzykiwalny implant z biomateriału.
Biopaliwo ze starych gazet
25 sierpnia 2011, 16:57Samochody przyszłości mogą być napędzane paliwem uzyskiwanym ze... starych gazet. Tak przynajmniej twierdzą uczeni z Tulane University, którzy zidentyfikowali nowy szczep bakterii nazwany TU-103
Uzależnienie od Internetu = zmiana organizacji istoty białej
12 stycznia 2012, 09:34Hao Lei i jego zespół z Chińskiej Akademii Nauk posłużyli się jednym z rodzajów rezonansu magnetycznego - obrazowaniem tensora dyfuzji, które mierzy dyfuzję cząsteczek wody w tkance - stwierdzając, że uzależnienie od Internetu charakteryzuje się zmianą organizacji istoty białej mózgowia, a dokładnie połączeń między rejonami odpowiadającymi za generowanie i przetwarzanie emocji, uwagę wykonawczą, podejmowanie decyzji oraz kontrolę poznawczą.
Bor z trzema wiązaniami
15 czerwca 2012, 16:42Bor dołączył do niewielkiej grupy pierwiastków, które tworzą stabilne złożone z trzech wiązań połączenia pomiędzy dwoma atomami. Takimi pierwiastkami są np. azot i węgiel
Rozwikłano tajemnicę kolców ursona
11 grudnia 2012, 18:09Na grzbiecie ursona (Erethizon dorsatum) znajduje się ok. 30 tys. kolców. Czubek każdego z nich pokrywają zwrócone ku tyłowi mikroskopijne zadziory. Okazuje się, że dzięki takiej budowie kolce wbijają się w tkanki jak w masło i trudniej z nich wychodzą.
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).
Owies dla zdrowego serca
18 marca 2014, 13:01Grupa naukowców z całego świata zaprezentowała na dorocznej Konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Dallas wyniki badań nad prozdrowotnym wpływem owsa, w tym nad występującymi wyłącznie w nim awentramidami (ang. avenanthramides, AVEs). Wg specjalistów, AVEs chronią serce.
Magnetoopór bez granic
13 października 2014, 09:18Mazhar Ali, student z Princeton University, przez pięć lat swojej uczelnianej kariery badał nadprzewodniki. Niedawno wziął na warsztat ditellurek wolframu (WTe2) i dokonał zdumiewającego odkrycia.